Cum a ajuns Craiova lui Adrian Mititelu, o echipă din buza play-off-ului, să aștepte minunea salvării de la retrogradare în ultima etapă! Cele 4 motive pentru 4 luni cumplite și un sezon de ospiciu arzând, într-o analiză răscolitoare de Gabriel Berceanu. EXCLUSIV

Cum a ajuns Craiova lui Adrian Mititelu, o echipă din buza play-off-ului, să aștepte minunea salvării de la retrogradare în ultima etapă! Cele 4 motive pentru 4 luni cumplite și un sezon de ospiciu arzând, într-o analiză răscolitoare de Gabriel Berceanu. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

19 decembrie 2023. FCU Craiova învinge acasă Petrolul Ploiești, 2-0 în ultima etapă a anului. E a cincea victorie consecutivă în campionat pentru olteni! Printre acestea, un 2-0 cu FCSB în Cupa României care consfințește calificarea în sferturile de finală! Echipa lui Adrian Mititelu încheie 2023 la doar 3 puncte de play-off. Sărbătorile de iarnă curg liniștit. „Invenția” de pe bancă, tânărul italian Giovanni Costantino, sosit în octombrie, pare „mutarea de aur”.

12 mai 2024. FCU Craiova e out din Cupa României și așteaptă în ultima etapă din Superliga o minune ca să evite retrogradarea. Fixată uluitor pe ultimul loc din play-out! Pare imposibil de crezut, dar totul s-a prăbușit în doar 4 luni și 23 de zile. Cum? Ce zeu nebun a scos fotbalul din vestiarul Craiovei, inspirația de pe banca tehnică și luciditatea din birourile conducătorilor?

ProSport îți prezintă în exclusivitate concluziile unei analize ample. Cele 4 motive care au făcut ca proiectul lui Adrian Mititelu, restartat în 2017 și care în fiecare din ultimele 6 sezoane a însemnat un pas uriaș în față comparativ cu trecutul, să se apropie de un regres cu efecte pe care nimeni le poate anticipa.

Incoerențele de pe banca tehnică și din birouri au învins finalmente valoarea jucătorilor

Chiar și acum, FCU Craiova are un lot evaluat la peste 10 milioane euro, ar fi a zecea formație din Superliga dacă ierarhia s-ar face doar pe acest criteriu. Nu ultima, ca în neverosimilul clasament sportiv al playout-ului.

Destul de multă vreme, FCU Craiova a crescut ca echipă dintr-un paradox: valoarea fotbaliștilor aduși și plătiți de Adrian Mititelu a fost mai mare decât haosul conducerii tehnice întreținut de lipsa de soluții a aceluiași Adrian Mititelu. Cu fotbaliști de calitate, și români, și străini, plătiți la timp și mulțumiți, vestiarul a acoperit pe teren incoerențele de pe banca tehnică și stângăciile manageriale. În 2022, la primul sezon după revenirea în L1, echipa a terminat pe 10. Apoi, pe 7. După alte sezoane de promovări în trombă.

Însă, în 2023/2024, prelungirea lipsei de consistență și de stabilitate a trecut un prag. Iată tabloul complet care desenează cronologia unei alergări în jurul cozii la FCU Craiova, capitolul antrenori și conducători:

  • Antrenorul portughez Janeiro pleacă după 3 săptămâni, înainte de startul sezonului
  • Cuplul Florin Drăgan – Dan Vasilică e în prima etapă, Nicolae Dică e numit din etapa 2
  • Nicolae Dică e demis după doar o lună, se revine la cuplul Drăgan – Vasilică
  • Adrian Mititelu îl dorește pe Marius Șumudică iar Mititelu junior anunță că Florin Prunea va fi noul președinte, „urmează doar să semnăm actele”
  • Nici Șumudică, nici Prunea, nu mai ajung la Craiova

Pentru noi a fost neliniștitor faptul că s-au schimbat antrenorii, vine altcineva, îți cere altceva, ca sarcini de joc” – Radu Negru, fundaș FCU Craiova

  • Paul Răducan e numit antrenor și întărește cuplul Drăgan-Vasilică, dar peste o lună Mititelu îl destituie pe Drăgan
  • Sosește Giovanni Costantino, italianul ce părea soluția salvatoare, dar e demis după 16 runde
  • Managerul general Marcel Pușcaș confirmă revenirea antrenorului Marius Croitoru, dar e numit… Nicolo Napoli!
  • Nicolo Napoli e demis, noul antrenor este Eugen Trică

Toate într-un singur sezon! Oricâtă stabilitate financiară ai furniza, nu poți crește ca echipă într-un astfel de vertij.

Lipsa viziunii de lot și a gestionării vestiarului

Doar că nici valoarea jucătorilor nu s-a mai văzut întocmai pe teren. Și asta nu doar din cauza haosului descris mai sus. Vestiarul a dus lipsa unui gestionar inteligent, diplomat, cu influență și putere de decizie. Președinte, manager, director, spuneți-i cum vreți. De ce?

Bauza și Bahassa, jucători exponențiali pentru FCU Craiova prin talent și valoare, au fost inconstanți, dar cel mai adesea „fantome” raportat cu ce ne obișnuiseră sezonul trecut. Asta pentru că vorbim de doi stranieri la 27, respectiv 31 de ani, conștienți că trebuie să plece cât mai repede pentru a apuca un boom financiar pe care la echipa lui Mititelu n-au cum să îl trăiască.

Interes a existat pentru ei, dar Mititelu nu a riscat să-i piardă după ce l-a dat pe Andrea Compagno. Ori tocmai plecarea italianului la FCSB a accentuat frustrările lui Bauza, Bahassa și nu doar ale lor. Aceștia au văzut că se poate pleca, dar nu și pentru ei. Așa s-a ajuns la declinul celor două piese grele din ofensiva oltenilor.

Mai mult decât atât, o altă categorie de jucători a fost „pierdută”. Belgienii Baeten, Van Durmen și Sidibe, toți din 2020 sau 2021 la echipă, au ajuns la o saturație după atâtea incoerențe pe banca tehnică, dar și pentru că nu au simțit o strategie concretă pentru un obiectiv mai provocator. Alături de ei, românii Dragoș Albu, Aurelian Chițu, Vlad Popa, Robert Popa sau Radu Negru, de sezoane bune la FCU Craiova. În același scenariu. Au ajuns să vrea un pas nou și, implicit, perspectivele unui cont mai bogat.

Nu întâmplător, la final de martie, s-a ajuns ca Mititelu junior să îi acuze public pe Chițu, Baeten și Bauza că „fură” la antrenamente.

Fractura strategică

Ce putea să facă Adrian Mititelu și nu a făcut?

În primul rând, s-a iluzionat considerând că păstrarea atâtor jucători nemotivați cu experiență la echipă va însemna doar beneficiul unei chimii sporite pe teren, nu și o cădere / renunțare individuală. Aș îndrăzni să cred și că a fost naiv să aibă încredere în loialitatea și devotamentul unora dintre ei.

În același timp, Mititelu nu a mai investit. Acesta e adevărul, cumulat cu cele de mai sus.

În primul sezon de Superliga după revenire, 2021/2022, Adrian Mititelu a adus 15 fotbaliști. Ca  echipa să rămână în primul eșalon și, în același timp, să construiască deja pentru sezonul următor. Iar lucrurile au mers. Atunci au sosit Bauza, Van Durmen, Sidibe, Chițu, Achim și au rămas până azi.

Sezonul trecut au mai venit 15 jucători. Strategia a părut axată preponderent pe viitorul ceva mai îndepărtat, cu tineri precum Ibrahim, Blănuță, Ciobanu-Vanghele, George Ganea, Gurău lângă care au fost câteva „țepe”, inerente cumva la volum (Papadopoulos, Piccolomo).

Ei bine, deși a încasat 1,5 milioane euro pe Compagno, FCU Craiova a adus în sezonul 2023/2024 doar jucători liberi de contract precum Diamantis, Abbey, Lacroix, Compagnucci, Padula, Kvakic, Bounaas. Niciun nume peste ce exista. Și primul lot, din 2021/22, venise gratis (excepție Bauza). Dar tactica a mers pentru locurile 10, apoi 7 în campionat.

Pentru a urca peste locul 7 nu era normal să investești mai mult? Cât să meargă metoda jucătorilor liberi de contract, până la ce bornă a performanței? Cei mai mulți, sosiți recent, au fost eșecuri evidente. Cumulat cu renunțarea / căderea celor vechi…

Senzația de ospiciu în flăcări

Pe toată durata sezonului situația conducerii clubului a părut într-un balet al bețivilor pe gheață. Cu rostogoliri în trei direcții, dar fără măcar prăbușirea care să trezească vreo soluție:

  • Adrian Mititelu. Când vrea să facă echipă de titlu și se implică în tot ce mișcă în club și la echipă, când se satură și anunță triumfal retrageri
  • Fiul său. Când proiectează o conducere autoritară bicefală alături de tată, când pare că se simte „vioara a doua” și tânjește la monopolul deciziei
  • Amândoi (foto jos – juniorul, cu fular la gât, în stânga tatălui) au părut în căutarea unor personaje pentru zona de management care chiar să muncească, nu doar să asculte. Nu le-au găsit. Nu pot garanta că le-au vrut până la capăt.

Pe acest fundal care n-are cum să furnizeze ceva bun au apărut ori s-au prelungit erori cu efect de dinamită în multiple segmente de activitate. De la comunicare și reputație până la relația cu fanii, toate având impact inevitabil asupra echipei.

Când Mititelu jr. crede că FCU Craiova va performa după cum își dorește el dacă va critica public jucătorii, precum Gigi Becali, uită că sunt totuși alți jucători, cu alte contexte și raportări la patron. Dar și că FCU Craiova, cu tot respectul, nu e FCSB. Devine o gafă prin care ajungi să-ți sabotezi echipa, nu o strategie de „biciuire publică” în accepțiunea lui Becali, menită să țină în priză fotbaliștii.

Adrian Mititelu aproape se jură că nu-l mai aduce pe Napoli și se contrează cu italianul pe facebook. Însă, apoi, îl numește antrenor pe cel care, cu vreo lună în urmă, posta pe rețelele de socializare că Marcel Pușcaș, Eduard Zelgin și alții din club „sunt bolnavi mintal și fură bani”. În plus, relația otrăvită a lui Adrian Mititelu cu o parte din suporterii olteni se prelungește în dimensiuni tot mai multe și toxice.

Care este, cu adevărat, aria de decizie a lui Marcel Pușcaș în club? Ar fi păcat să fie numai rolul ingrat din această degringoladă maladivă, unul în care îi atacă pe Nelu Varga și Mihai Rotaru, se ceartă cu Sorin Cârțu, iar când ia poziție pe contul personal de facebook cu privire la fotbaliștii echipei lui e contrat în secțiunea de comentarii de… Adrian Mititelu!

Ca să fie senzația de ospiciu în flăcări aproape complet, a apărut și cearta jenantă din Adrian Mititelu și fiul său.

E drept, nu joacă nici Mititelu, nici Pușcaș (ar fi fost extraordinar!), nici erorile lor nu-i bagă mingea în poartă direct lui Gurău sau Popa. Dar n-ai cum să produci ceva, orice, fără soluții profesioniste într-o organigramă eficientă și fără o viziune coerentă măcar pe termen scurt! Iar punctele 1, 2 și 3 din analiză tocmai de aici pleacă!

În loc de epilog. Când au murit dușmanii, ne-am înjunghiat noi, din obișnuință 🙂

Este șocant faptul că prezentul febril al FCU Craiova nu e influențat de nimic din exterior.

Până acum, Adrian Mititelu și echipa lui s-au luptat, de-a lungul istoriei, cu rivalii tradiționali ai oltenilor, cu granzii bucureșteni, cu nedreptatea dezafilierii și măgăriile epocii Mircea Sandu. Apoi, cu condamnarea la închisoare a patronului, cu blocajul financiar despre care mărturisea chiar omul de afaceri. Au fost mai mereu dușmani în arbitraje, reali sau augmentați de furie. Dar totul din exterior!

Acum, după ce echipa a fost prigonită și resuscitată, după 6 sezoane la rând de evoluție graduală incontestabilă, Adrian Mititelu și echipa lui ajung să tremure pentru retrogradare în ultima etapă exclusiv din cauza unor factori interni! Evidențiați mai sus. O vocație masochistă, o combustie internă incontrolabilă, condimentată cu nervi și lipsa unor resurse umane solide în club.

Culmea, FCU Craiova are în față o oportunitate formidabilă. Fie din șocul retrogradării, fie din sperietura evitării ei la limită, e posibil să se așeze lucrurile. Așa cum nu prea au fost așezate de-o vreme.

După cutremur cam începi să-ți umpli casa cu piese de calitate, rezistente. Dacă nu, poți să stingi lumina și să jubilezi pe întuneric, stăpân absolut al propriei singurătăți în fotbal.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa ei, a sunat la Poliție
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa…
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de calorii zilnic
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de…
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a renunţat la afaceri
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a…
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
Interzicerea telefoanelor mobile. Anunț oficial pentru România: Rezultatele asta arată
Interzicerea telefoanelor mobile. Anunț oficial pentru România: Rezultatele asta arată
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
×